Kunnen we kennis maken?

Als ik zou ingaan op elk voorstel om eens een koffie te gaan drinken, dan zou mijn doodsoorzaak niet ver te zoeken zijn: dood door overdosis door cafeïne.

Met een bericht zoals ik er dertien krijg in een dozijn, word ik door God en klein Pierke uitgenodigd om even kennis te maken. Als ik daarop reageer met de uitleg dat ik noch tot Gods doelpubliek behoor, noch tot dat van klein Pierke, wordt mij verzekerd dat de uitnodiging zeker niet commercieel bedoeld is. Het gaat om een oprecht verzoek om me beter te leren kennen. Alsof er online niet al genoeg informatie over mij te vinden is voor wie me nog niet kent.

Als ik dan nog niet overstag ga, worden pogingen gedaan om me een probleem aan te praten dat ik niet heb, in de hoop dat ik toch tot klant bekeerd kan worden. De conversatie eindigt meestal in de conclusie dat ik een vreselijk ergerlijke mens ben. Immers, hoe meer iemand me ergert met dat typische 'je-oordeelt-te-vlug-ik-weet-wel-beter' toontje, hoe scherper ik de spiegel waarmee ik antwoord afstel.

Ik kan het niet genoeg herhalen: nee, ik heb geen 'life coach' nodig. Ik heb evenmin interesse in een 'exclusieve ontgiftingsexperience' in het gezelschap van 'like-minded C-level Officers'. Ben je 'growth coach'? Euhm, misschien ben jij degene die mij moet inhuren, want ik won ooit Deloitte's Technology Fast50 als founder van het snelst groeiende technologiebedrijf van België. Kan jij eenzelfde palmares voorleggen? En nee, het kan me niet schelen als je denkt dat je mijn geld beter kunt beheren of investeren dan ik dat zelf doe. Zelfs al is dat misschien waar, dan nog hoef je me daar echt niet mee lastig te vallen.

Maar weet je wat? Mijn tijd heeft ook een zekere waarde, dus laten we het zo doen: als je me echt en oprecht wil leren kennen, laat ons dan een prijs afspreken. Uiteraard behoud ik me het recht voor een potentiële klant te weigeren, maar als ik je verzoek om persoonlijk kennis te maken accepteer, dan zijn dit de tarieven:

In het uitzonderlijke geval dat het gesprek echt interessant is, laat ik de factuur vallen. Ook kan het betaalde bedrag achteraf in mindering gebracht worden indien het gesprek leidt tot een factureerbare opdracht.

Is dat duidelijk genoeg?

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics