2019-03-19
Film: For Sama

Gezien op 12 maart 2019, 17:00 in Alamo Lamar A te Austin, TX; IMDB / Letterboxd.

For Sama: directors at SXSW

Het was redelijk voorspelbaar dat "For Sama" zowel de jury-prijs als de prijs van het publiek zou winnen op SXSW 2019. Je merkte het aan de sfeer in de zaal en gewoon al het thema overschaduwde alle andere documentaires. Ik begrijp dat, al schatte ik zelf een aantal andere documentaires in de competitie hoger in.

In "For Sama" leren we Waad al-Kateab die een tiental jaar geleden op 18-jarige leeftijd naar Aleppo trekt om er te gaan studeren. Algauw raakt ze politiek actief en protesteert ze tegen het regime. Niemand van haar vrienden had kunnen vermoeden dat het regime zo hard zou terugslaan.

Over de jaren heen verzamelde Waad honderden uren footage die ons toont hoe de stad over de jaren heen in een ruïne veranderd. We maken kennis met haar vrienden waarvan we over sommigen te horen kregen "hij is bij de bombardementen van vorige nacht omgekomen." In die schrijnende omstandigheden, huwt Waad met een dokter en krijgt ze een dochtertje Sama, de Sama uit de titel voor wie ze dit tijdsdocument maakt.

Het is belangrijk deze documentaire te zien om te weten wat er werkelijk gebeurde en gebeurt in Aleppo. Toch maak ik hier een kanttekening bij. Op een bepaald moment zegt Waad: "Ik zou de dingen niet anders aanpakken als ik het allemaal over kon doen." Ongeacht de barbaarsheid van het regime, heb ik daar moeite mee. Ik heb moeite met bepaalde keuzes. Ik moet echter toegeven dat ik zelf niet zou weten welke keuzes ik zou maken als ik in eenzelfde situatie terecht zou komen.

Queu Card: For Sama

Topics: film

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics