"Canon/Kanon" Kluger Hans

Laat je licht schijnen op de literaire canon en maak kans op een prijs van € 500.

Op 1 april vindt voor de derde maal het Literair Reservaat plaats, een organisatie van Kluger Hans, dit jaar in samenwerking met KANTLCreatief Schrijven en De Nieuwe Garde. Het Literair Reservaat is een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen. We richten de spotlights op de marges van het literair landschap, waarbij we een mix van onbekende, opkomende en gevestigde schrijversnamen laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers.

Thema van deze editie is: Canon/Kanon.

Is het verleden een wapen om nieuwe initiatieven af te schieten of een rijk gevuld arsenaal, waarmee we hedendaagse conventies en schijnevidenties te lijf kunnen gaan? Zorgen meesterwerken uit de literaire geschiedenis voor inspiratie of constipatie bij (beginnende) schrijvers? En wie bepaalt hoe dat verleden er juist uitziet of -hoort?

Het canondebat is niet nieuw en woedt al lang in academische wereld. Recenter sijpelt het thema ook in de publieke opinie door. Maar hoe gaan auteurs en lezers ermee om?

We hadden natuurlijk een spreker met naam kunnen uitnodigen om haar of zijn licht te laten schijnen over deze kwestie. Maar kijk, dit is Kluger Hans, we laten liever een veelheid van stemmen, bekend of onbekend, aan het woord. 

Daarom deze oproep: schrijf een betoog (maximaal 750 woorden) over wat volgens jou te zeggen valt, of te vragen valt, te schreeuwen of te fluisteren valt over de zin en onzin van een literaire canonDe beste betogen worden op de avond van het Literair Reservaat gebracht. De schrijver van het allerbeste betoog krijgt een prijs van € 500.

Een betoog kan vele vormen aannemen: een klassieke lezing, een oproep of klaagzang, een manifest in versvorm … (Geen dansjes of gitaarsolo’s.) We dagen kandidaten uit om in tien minuten tijd een statement te maken, een verworven inzicht onderuit te halen, een vraag uit te spitten … 

Voor meer info, zie klugerhans.net.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze informatie wordt voorzien in de hoop dat ze nuttig is. Wil-low is niet verantwoordelijk voor de organisatie, uitslag,... van de schrijfwedstrijden.

Er worden inspanningen gedaan om de informatie accuraat weer te geven en up-to-date te houden, maar er kan niet gegarandeerd worden dat alle informatie 100% correct is. Raadpleeg altijd de officiële wedstrijdpagina van de organisator van de wedstrijd.

Entreprenerd


Buy Bruno's book

Topics